ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΑ

          

Ο αθλητισμός βάζει φραγμούς σε εξαρτήσεις!!!

Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2016

Του Τσάδαρη Κων/νου
"Η τεχνολογία ξεπέρασε την ανθρώπινη αλληλεπίδραση " όπως είπε και ο Αϊνστάιν

Το ερώτημα είναι τι γίνεται με την νέα γενιά...


Εξίσου δυνατή εξάρτηση με το αλκοόλ ή το τσιγάρο αποδεικνύεται καθημερινά ότι είναι το Facebook,.
με το FAD (Facebook Addiction Disorder) να είναι στα πρόθυρα του να αναγνωριστεί επίσημα ως η νέα ασθένεια της εποχής μας. 

Ακόμη πιο σημαντικό είναι όμως πως το «αθώο» like button μεταβάλει ριζικά τις αξίες.



Ευθύνεται η υπερβολική "δόση" τεχνολογίας που έχουν λάβει τα σημερινά παιδιά, χωρίς να γνωρίζουν πως να την χειρίζονται και να την αξιοποιούν ώστε να αποκομίσουν τα οφέλη της;
 Ή μήπως ευθύνεται η στάση και η διαπαιδαγώγηση των γονέων και φορέων προς τα παιδιά; 
Γιατί σίγουρα δεν φταίει μόνο το διαδίκτυο και το Facebook για αυτήν τη κατάσταση που επικρατεί σήμερα. 

 Η εξάρτηση από το Facebook και το Διαδίκτυο που ένα παιδί ξυπνά και κοιμάται με ένα κινητό στην αγκαλιά του κλεισμένο σε ένα δωμάτιο ροκανίζοντας και σκοτώνοντας το χρόνο του μαζί με το κυνήγι των like και την αφόρητη μόδα των selfies - και του online ναρκισσισμού μας οδηγούν στην σκέψη ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα  αποσπούν  από τα «αληθινά» πράγματα στη ζωή όπως ένα καλό βιβλίο,μια βόλτα στη θάλασσα μια αληθινή κουβέντα, μουσική  .....ένα Γήινο παιχνίδι....και που δυστυχώς καταλήγουμε σε μια κοινωνία σε πρώτο ενικό με τις φατσούλες emoticon ως μάσκες της σύγχρονης τραγωδίας ή κωμωδίας που βιώνει το παιδί κυνηγώντας το απόλυτο μηδέν..



Ενώ αίσθηση προκάλεσε και μια έρευνα του πανεπιστημίου της Columbia που κατέληξε ότι τα παιδιά 12-17 που ξοδεύουν πολύ χρόνο καθημερινά στο Facebook έχουν πέντε φορές παραπάνω πιθανότητα να καπνίσουν, τρεις φορές παραπάνω πιθανότητα να καταναλώσουν αλκοόλ και δυο φορές παραπάνω πιθανότητα να καπνίσουν κάνναβη.



Ένα είναι σίγουρο.... ότι ο υγιής-αθλητισμός βοηθάει προς την σωστή κατεύθυνση και βάζει φραγμούς στην εξάρτηση δίνοντας στο παιδί θετικά ερεθίσματα, στόχους ,κοινωνικοποίηση επίσης τους δίνει ταυτότητα ,ισορροπίες και διαχείριση χρόνου στοιχεία εντελώς αντίθετα από τον τρόπο ζωής του διαδικτύου.Γιατί οι αξίες του αθλητισμού και οι συνήθειες που θα αποκτήσουν τα παιδιά μας θα τα συνοδεύσουν σε όλη τους την ζωή.

.


   *****************************************************************************


Άγχος και στρες για νέους αθλητές (Το να κερδίσει κανείς τον αγώνα χάνοντας το παιδί είναι μια θυσία πέρα για πέρα ευτελής )


Του Τσάδαρη Κων/νου


Το άγχος στον αθλητισμό οφείλεται συνήθως στο φόβο του αποτελέσματος του αγώνα.



Το άγχος των νέων  αθλητών και αθλητριών οφείλεται κυρίως στο άγχος του αποτελέσματος του αγώνα.Είναι πολλές οι φορές που αισθάνονται απροετοίμαστοι ,άλλες αυτές που έχουν βιώσει ένα αποτυχημένο αποτέλεσμα και άλλες αυτές που τους φοβίζει η ανωτερότητα των αντιπάλων τους, όλα αυτά συνδεδεμένα με το άγχος.Δεν είναι λίγοι επίσης αυτοί που επηρεάζονται απο την παρουσία των γονιών τους , των φίλων τους ακόμα και του προπονητή τους στο γήπεδο.
Οι Pierce και Stratton (1980) ζήτησαν από 543 παιδιά ηλικίας 10-17 χρονών για να εντοπίσουν απο ένα κατάλογο 10 περιπτώσεων , τις μεγαλύτερες ανησυχίες τους όταν συμμετέχουν στον αθλητισμό. 
Τα αποτέλεσματα έδειξαν ότι <<το να μην παίζουν καλά>> , και <<το να κάνουν λάθη >> ήταν οι πιο συχνές ανησυχίες, με ποσοστό 62%. Περίπου 11% των παιδιών ανέφεραν ότι ανησυχούσαν για το τι θα πούν οι γονείς, 24,9% τι θα πούν οι προπονητές και 24,7% τι θα πούν οι συναθλητές τους.
Απλές και χρήσιμες συμβουλές που δεν πρέπει να ξεχνάνε οι ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ γύρω από ένα παιδί που αποφασίζει να ασχοληθεί ή ασχολείται με τον αθλητισμό :
- Να παίζει ως παιδί και όχι ως ενήλικος
Να συμμετέχει σε αθλήματα, άσχετα με το επίπεδο της ικανότητας του 
- Να παίρνει μέρος σε επίπεδο αντίστοιχο με το επίπεδο ανάπτυξής του 
- Το δικαίωμα της ισότιμης ευκαιρίας να αγωνιστεί για την επιτυχία 
- Να αντιμετωπίζεται με αξιοπρέπεια από όλους τους εμπλεκομένους
- Το δικαίωμα να διασκεδάζει με το αθλητισμό
Το να κερδίσει κανείς τον αγώνα χάνοντας το παιδί είναι μια θυσία πέρα για πέρα ευτελής” 
Dr Terry Orlick και Cal Botterill (Every Kid Can Win– ‘‘Κάθε παιδί μπορεί να κερδίσει’’).



    ******************************************************************************




                        Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΕΝΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ

Ο προπονητής ακαδημιών είναι ο καθρέπτης και το πρότυπο για κάθε μικρό καλαθοσφαιριστή. Μέσα από αυτόν το παιδί θα πάρει τις πρώτες γνώσεις αλλά και το πρότυπο ενός σωστού δάσκαλου.


Ο παρακάτω δεκάλογος είναι ύψιστης σημασίας για την σχέση προπονητή και νέου αθλητή.

1. Ο προπονητής πρέπει πάντα είναι καλοντυμένος και προσεγμένος και με τον σωστό αθλητικό εξοπλισμό .Πολλές φορές βλέπω προπονητές που πάνε στην προπόνηση με τζιν παντελόνι χωρίς σφυρίχτρα και χρονόμετρο σαν απλοί επισκέπτες σε έναν αθλητικό χώρο.
Πως  ο προπονητής αυτός θα έχει απαίτηση από τους αθλητές του να έχουν την σωστή αθλητική περιτομή;;

2.  Σωστή Φυσική κατάσταση. Είναι υποχρέωση μας ως άνθρωποι που υπηρετούμε τον αθλητισμό να έχουμε στα πλαίσια του δυνατού μια αξιοπρεπείς εξωτερική εμφάνιση

3.  Ποτέ κάπνισμα πριν η μετά  από την προπόνηση .Ότι χειρότερο ένας μικρός αθλητής να δει τον προπονητή του να καπνίζει. Ότι καλύτερο φυσικά είναι ο προπονητής να είναι εχθρός του τσιγάρου.

4.   Καφές και κινητό στην διάρκεια της προπόνησης μακριά ..

5.   Δούλεψε σκληρότερα από τους παίκτες σου στην προπόνηση δώσε πάθος και πείσμα  συμμετείχε στην προπόνηση μην μένεις ένας απλός παρατηρητής

6.  Καλή διάθεση. Άφησε τα προβλήματα σου έξω από το γήπεδο και δώσε θετική ενέργεια .Ο δάσκαλος Coach Brian Goorjian  μου είχε τονίσει …όταν η ψυχολογία σου δεν είναι καλή και δεν μπορείς να το ξεπεράσεις το καλύτερο είναι να είσαι απών από την  προπόνηση διότι η αρνητική ενέργεια μπορεί να καταστρέψει ότι με τόσο κόπο έχεις δημιουργήσει

7.  Κόσμια και πολιτισμένη συμπεριφορά ‘’Απαγορεύεται ρητά να βρίζεις η να χειροδικείς στην διάρκεια της προπόνησης’’

8.  Συνέπεια .Ο προπονητής θα πρέπει να είναι παρών τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την έναρξη της προπόνησης για τον έλεγχο του χώρου και για την σωστή οργάνωση του τεχνικού του εξοπλισμού και φυσικά για το καλωσόρισμα των αθλητών του

9.  Κοινωνικότητα (συνεργασία, επικοινωνία με παιδιά-προπονητές-γονείς-παράγοντες)

10. Να είσαι ευγενής και καλοσυνάτος Γιατί τα παιδιά μπορεί να μη θυμούνται τι έκανες ή τι τους είπες, αλλά πάντα θα θυμούνται πώς τους έκανες να αισθανθούν.
           
Εύχομαι οι προπονητές των νεαρών ηλικιών να συνεχίσουν με  υπευθυνότητα και  αφοσίωση το δύσκολο έργο τους και μέσα από σωστές προπονητικές διαδικασίες να μετατρέψουν τα μικρά παιδιά , σε σπουδαίους και άρτια καταρτισμένους ανθρώπους και αθλητές.

Τσάδαρης Κων/νος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου